‘Ray, heb je op vrijdag 16 april wat te doen?’ ‘Nee Leon. Ik heb al 13 maanden niets meer te doen.’ ‘Mooi. Ik organiseer op die avond de boksinterland Nederland vs Belgie met aanvullend enkele profpartijen in Hal 4 aan de Maas in Rotterdam. De avond zal live op Ziggo Sport worden uitgezonden. Ik zoek nog een Ring Announcer. Ken jij iemand?’ Op deze plagerige manier werd na ruim een jaar ‘stilstand’ mijn entertainment business weer opgestart. Leon Aertgeerts (één der drijvende krachten achter Gladiatoren aan de Maas, World Port Boxing en Youfone Boxing in De Doelen) bracht met één telefoontje het enthousiasme en de ‘flow’ terug. Vrijdag 16 april werd voor mij het zoveelste bucketlist avontuur.

2019 was een topjaar. Ik presenteerde in een uitverkocht Koninklijk Theater Carré, in een uitverkocht Excelsior Rotterdam Stadion én in Concertzaal De Doelen. Deze grote shows zouden eerder regelmaat dan uitzondering worden. De agenda zat bomvol en ik moest steeds vaker ‘nee’ verkopen omdat ik maar op één plek tegelijk kon zijn. Toen ik in februari 2020 in een uitverkocht AFAS Live voor 4000 mensen een avond ter ere van 5-voudig wereldkampioen darts Raymond van Barneveld presenteerde kon ik niet vermoeden dat de wereld er een maand later anders uit zou zien. Alle shows in de agenda werden geschrapt en een onzekere periode brak aan. Ik ging sporten. Ik wilde van de lege agenda iets positiefs maken. Het was ook hard nodig. 5 shows in de week betekende ook 5 keer saté met patat en minimaal 5 flessen wijn in de week. De nachtelijk bezoekjes aan de ‘snackmuur’ in diverse pompstations door heel Nederland brachten mij op een recordgewicht van 123 kilogrammen. Toen ik na een jaar met een ingenomen smoking met een gewicht van 98 kilogrammen Hal4 aan de Maas in Rotterdam binnenstapte voor het Nightwatch Boxing Event voelde ik me beter, sterker, fitter en strakker dan ooit. Hal4 aan de Maas (waar ik met Tommy Scott al menig show had verzorgd) werd het decor van een fantastische boksavond. De ‘Fight Night’ werd live op Ziggo Sport uitgezonden.

Na een uitgebreide soundcheck en het optimaliseren van het licht begon de avond met drie ‘voorpartijen’ om de Nationale Ranking. Enerzijds een mooi moment voor de betreffende boksers om weer wedstrijdritme op te doen en anderzijds werden deze partijen gebruikt als een generale repetitie. We waren op dat moment nog niet live en konden eventuele foutjes nog corrigeren en de spreekwoordelijke puntjes op de i zetten. Om 18.20 uur gingen we live en ik hoorde de regisseur vanuit de satellietwagen op mijn oortje aftellen. Presentator Bas van Veenendaal heette de kijkers welkom en begon de avond met een gesprek met Olympisch zilveren medaillist Nouchka Fontijn. Om 18.30 uur begon de eerste partij. In mijn oortje hoorde ik de regisseur zeggen: ‘Ray, nog 10 seconden en dan ben je live’. Na die 10 (lange) seconden hoorde ik de boksbel en zag ik in de nok van Hal4 aan de Maas het rode lampje gaan branden op de camera waarin ik moest praten. Ik kondigde de eerste live uitgezonden partij van de avond aan: Sammy Wagensveld vs Tony Jas. Een zeer leuke partij, die gewonnen werd door laatstgenoemde bokser. Wat volgde was een interland tussen Nederland en Belgie. Vijf mooie partijen waarin Munir Safi, Delano James, Gradus Kraus, Rick de Nooijer en Gino da Fonseca Nederland vertegenwoordigden tegen onze ijzersterke zuiderburen.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

De eerste profpartij van de avond was tevens de eerste profpartij van ‘The Tank’ Artjom Kasparian. Artjom bokste als amateur circa 125 partijen en van die 125 partijen heb ik hem tientallen keren aangekondigd. Des te groter was de eer om hem ook aan te mogen kondigen bij zijn profdebuut. Tegenstander van de ijzersterke Rotterdammer was Adnan Zilic uit Bosnie en Herzegovina. Artjom begon voortvarend en domineerde de partij vanaf het begin. Met een prachtige en loepzuivere leverstoot sloeg Kasparian Zilic tegen het canvas. Een prachtig begin van een hopelijk mooie profloopbaan. Direct na de partij Kasparian vs Zilic kondigde ik de partij tussen de Limburger Xavier Kohlen en de Moldavier Octavian Gratti aan. Een partij over 6 ronden. De Limburgse pupil van coach Patrick Driessen van Olympia ’75 in Heerlen was de betere bokser, maar kreeg de taaie Gratti niet neer. Na 6 ronden bleek Kohlen de terechte winnaar op punten (59-55) en behield hij zijn ongeslagen status (9 partijen – 9 keer winst). The Main Event of the Evening was de partij in de Superheavyweight Division tussen Willy Kyakonye en Haris Gredelj uit Bosnie en Herzegovina. De partij bleek helaas een mismatch. Door afzeggingen op het laatste moment moest (om Kyakonye toch live op TV te laten boksen) Gredelj ingevlogen worden. Gredelj ging in de eerste ronde vier keer naar de grond. Scheidsrechter Robert Verwijs liet Gredelj een aantal keren opstaan, maar uiteindelijk gaf de ijzersterke Kyakonye de genadeslag en vond iedereen het wel genoeg. Ook Kyakonye blijft ongeslagen (3 partijen – 3 keer winst – 3 keer KO). Het Nightwatch Boxing Event was (ondanks het feit dat publiek nog niet was toegestaan) een groot succes. Eindelijk kon men weer genieten van live boksen op TV. Gelukkig deed men dat ook massaal. Met 189.000 kijkers op de avond, 4.000 kijkers tijdens de samenvatting ’s avonds laat en nog enkele duizenden kijkers tijdens de herhaling telde Nightwatch Boxing op Ziggo Sport circa 200.000 kijkers. Een uitstekend aantal gezien het feit, dat boksen (nog) niet de populariteit geniet vergeleken met voetbal en Formule 1. Dit smaakt naar meer en meer zal er zeker ook komen. De eerste gesprekken voor een (nog mooier) vervolg zullen binnenkort al plaatsvinden. Stay tuned!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Wilt u alle partijen nog eens terugkijken? Klik dan op de volgende link: https://eyecons.com/kanalen/fightclub

‘Float Like a Butterfly, Sting Like a Bee’ – Muhammad Ali