‘Ladies & Gentlemen, here he is! The One, the only, Raymond van Barneveld!’ Nog geen minuut later ontving ik mijn eerste WhatsApp. ‘Ray, ik zag je net bij RTL Boulevard!’ De tweede WhatsApp kwam niet veel later. ‘Ray, je was te zien op Studio Sport!’ Wat was het een onvergetelijk ervaring om voor een 3500-koppige Barney Army in het AFAS Live het mega-event ‘Barney Dome – Farewell to the Legend’ te hebben mogen presenteren. Een avond waarin meerdere vinkjes op de bucketlist werden afgevinkt. Rico Verhoeven aankondigen. Check. Werken met ‘Mr. Glitter’ a.k.a. ‘The King of Bling’ Bobby George. Check. Presenteren in een uitverkocht AFAS Live. Check. Werken met mastercaller Russ ‘The Voice’ Bray. Check.’ Jeugdheld Richie ‘The Prince of Wales’ Burnett aankondigen. Check. De topscorer van Oranje aller tijden Robin van Persie aankondigen. Check. Werken met Rafael van der Vaart. Check. Hawaii 501 en tevens Sky Sports analist Wayne Mardle aankondigen. Check. Samenwerken met 16-voudig wereldkampioen Phil ‘The Power’ Taylor, 3-voudig wereldkampioen Martin ‘Wolfie’ Adams en 5-voudig wereldkampioen Raymond van Barneveld had ik al vaker gedaan, maar blijft ook een grote eer. I love my job!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Het belletje

Het begon allemaal maanden ervoor. Ik was op de hoogte van het feit, dat er een groot afscheid voor Barney kwam. Terecht. De man heeft darts groot gemaakt in Nederland en iedereen, die ooit een dartbord en pijlen heeft gekocht heeft dat gedaan door RvB. Al een lange tijd wist ik van het bestaan af van het grote afscheid. Ik had echter nooit durven dromen, dat ik onderdeel zou uitmaken van de show. Tot één van Barney’s managers Jerry van Vianen mij belde op een middag in december. ‘Ray, zou jij het leuk vinden om alle spelers aan te kondigen op 8 februari in een uitverkocht AFAS Live?’ Ik hoefde uiteraard niet lang na te denken. Een zeer grote eer! Zeker toen Jerry mij vertelde wie er allemaal kwamen. Een cirkel die rond was ook. In 1995 zag ik al zappend op de bank een Haagse postbode de WK finale verliezen van Richie Burnett. Ik was direct verslaafd aan het spelletje en zag in 1996 Steve Beaton en in 1997 Les Wallace de trofee optillen. De Haagse postbode kwam in 1998 weer in de WK finale tegen Burnett. Dit keer won RvB. Een rage begon. Iedereen kocht een dartbord. Zelf had ik deze al sinds 1995. Altijd bleef ik fan van Barney. Als je dan na 25 jaar ‘s mans afscheid mag presenteren in het AFAS Live is dat uiteraard prachtig.

Showtime!

Het is 19.59 uur. ‘Ray nog één minuut en dan ga je door het gordijn op. Als je precies op het kruisje gaat staan zorgen wij ervoor dat je perfect in de spotlights staat. Zodra de video klaar is op het grote scherm ga je direct op.’ En zo geschiedde. Na de video, waarin de highlights van de indrukwekkende loopbaan van Raymond van Barneveld werden getoond werd ik door de showregisseur het podium op gestuurd. Zoals afgesproken zocht ik het kruisje op en verwelkomde ik de 3500 aanwezigen. Wow! Één grote oranje mensenzee zag ik in de zaal. Een beeld, dat altijd op mijn netvlies zal blijven staan. Het geluid was fantastisch en de spotlights brandden als een gezichtsbruiner in mijn gezicht. Wat volgde was het voorstellen der spelers. Een nauwkeurige samenwerking met de bekende band Navarone was vereist. Zodra ik de namen van de spelers noemde tikte de drummer af en zette Navarone de walk-on songs live in. Zangeres Elise van der Horst speelde samen met Phil Taylor, Rafael van der Vaart met Wayne Mardle, Stand-Up Comedian Soundos met Martin Adams, Bobbi Eden met Bobby George, Rico Verhoeven met Richie Burnett en als apotheose kondigde ik Robin van Persie aan met de hoofdrolspeler van de avond; Raymond van Barneveld. De spreekwoordelijke kop was er af. Door de duim omhoog van mijn vrouw Peggy wist ik, dat alles goed was gegaan. De show kon beginnen en wat volgde waren een interview van RTL7 darts presentator Koert Westerman met RvB, een spetterend optreden van Wolter Kroes en een sfeerreportage van Rapper Donnie in de zaal. It was partytime!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Barney en Taylor

Er werd fanatiek gespeeld, maar tussendoor werd er ook veel lol getrapt. In de speciaal ingerichte bar op het podium (waar de spelers zich konden vermaken als ze niet in actie kwamen) werd stevig gedronken en werden oude verhalen opgerakeld. Rico Verhoeven dronk uit een flesje water, waar Bobby George en Richie Burnett hun Embassy herinneringen deelden onder het genot van een goed glas pils. Het was er gezellig. Zo gezellig, dat men ontging wat er zich allemaal aan het dartbord afspeelde. Ook ik had het gezellig en maakte natuurlijk van de gelegenheid gebruik om met Rico te praten over zijn partij tegen Badr, om met Rafael van der Vaart te praten over voetbal en met Martin Adams over zijn carriere en de keer dat we jaren ervoor al eens hadden samengewerkt in het Drentse Emmen. Ondertussen hield ik op het grote scherm de scores in de gaten, zodat ik bij een beslissende dubbel direct weer op kon om de volgende partij aan te kondigen. Zo speelde men hun partijen, deed ik mijn werk en werd de sfeer in de zaal steeds beter. Te meer daar Robin van Persie en Raymond van Barneveld de finale bereikten. Vóór de finale volgde nog een prachtig moment. The Power gaf zijn darts cadeau aan Van Barneveld. Hoe vaak zal je als presentator nog meemaken in je leven, dat je in een volle zaal voor 3500 mensen naast twee legendes staat, die samen 21 wereldtitels opeisten?

De finale

Hij speelde vele finales. Won er ook veel. Zijn eerste WK finale was in 1995 tegen ‘The Prince of Wales’ Richie Burnett. Burnett won met 6-3. Drie jaar later stonden RvB en Burnett weer tegenover elkaar in de finale. Dit keer won onze landgenoot met 6-5. Bijna 25 jaren verstreken en op zaterdag 8 februari 2020 rond de klok van 22.30 uur speelde Raymond van Barneveld zijn laatste wedstrijd. Een finale. Hoe kan het ook anders? Zijn tegenstander? Richie Burnett. Het ging om een best-of-3. Burnett/Verhoeven kwamen op een 1-0 voorsprong door een prachtige 146 finish van de man uit Wales. Daarna gaf RvB gas. Van Persie gooide goed mee. Uiteindelijk was het de gastheer zelf, die via dubbel 4, zorgde voor de zoveelste trofee in zijn bestaan. De laatste. Na de prijsuitreiking werd de grootste dartslegende van Nederland op de schouders van Van Persie, Van der Vaart en Verhoeven gehesen en werd de walk-off in scene gezet. Onder een luid ‘Barney Army’ werd de legende bedankt voor bewezen diensten. Heroes come and go, but legends are forever.

P.S. Inmiddels heeft Raymond van Barneveld zijn comeback gemaakt in het professionele darten. Het hierboven omschreven afscheid was dus van tijdelijke aard. Ik ga er gemakshalve vanuit, dat ik bij een volgend afscheid weer geboekt word. Wellicht wel in een volle Amsterdam Arena;-)

‘Heroes Come And Go, But Legends Are Forever’