Vrijdag 7 juni 2019 was een bijzondere dag. Het gebeurt niet vaak, dat je als presentator om 8.00 uur ‘s morgens met een microfoon in je hand staat en om 23.00 uur ‘s avonds nog steeds. De onvergetelijke dag begon dus vroeg. In Hotel Van der Valk Rotterdam-Blijdorp vond de weging plaats van het Youfone Boxing Event. Op het programma ‘s avonds stonden 5 interlandpartijen tussen Nederland en Ierland en 1 internationale profpartij. Er werden dus 12 boksers gewogen. Voor een speciaal gefabriceerd promotiedoek van 4 x 2 meter stapten de boksers op de weegschaal, toonden ze hun biceps voor de aanwezige schrijvende pers, fotografen en RTV Rijnmond en deden ze een zogenoemde stare-down. In twee talen praatte ik het wegingsmoment aan elkaar. Na de weging werd er uitgebreid ontbeten door de boksers. De weging in Hotel Van der Valk Rotterdam-Blijdorp was een mooi moment en paste volledig in het professionele plaatje van wat later zou volgen in de avond. Een prachtige en historische boksavond voor 1400 aanwezigen in De Doelen in hartje Rotterdam.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

De voorbereiding

Om 15.00 uur was ik aanwezig in De Doelen. Via een doolhof werd ik naar de zaal begeleid door de dienstdoende floormanager en belandde ik uiteindelijk op het podium. On stage stond een grote boksring en uiteraard wilde ik direct het gevoel van de zaal beleven. Het uitzicht vanuit de ring was ronduit indrukwekkend. Wat volgde was een uitgebreide repetitie. Het licht werd getest en het geluid werd ‘naar mijn stem gezet’. Stap voor stap werd de volledige show doorgenomen en waar nodig aangepast cq. verbeterd. Zelden tot nooit had ik de eer te werken in een dusdanige professionele setting. Na de repetities werd er gegeten en bereidde ik mij mentaal voor op een prachtige en historische boksavond in Rotterdam. De presentatiekaartjes stampte ik nog even in het hoofd, het leven en de loopbaan van Rudi Lubbers repeteerde ik nog een stuk of tien keer in mijn hoofd en ik nam de show nog eens door. Dit alles terwijl de zaal langzaam vol liep. Nog een paar minuten en ik zou groen licht krijgen. Voor een Ring Announcer altijd het meest spannende moment.

Showtime!

De floormanager kwam naar mij toe. ‘We gaan beginnen. Je kunt de ring in. Succes.’, waren de woorden van de jongeman. Alles ging zoals we besproken hadden. Ik ging door de touwen en op het moment, dat ik in het midden van de ring stond kwamen de spotlights op mij. Een seconde later zou ik openen met de woorden ‘Goedenavond Rotterdam!’ En zo geschiedde. In mijn openingswoord benadrukte ik de historische waarde van deze avond door eerst enkele grote namen op te sommen, die ook op dit podium stonden. Aretha Franklin, Ike en Tina Turner, Kurt Cobain, The Who, Duke Ellington en Bruce Springsteen. Daarna vertelde ik de 1400 aanwezigen dat er in het verleden ook veel was gebokst in De Doelen. Vóór de oorlog nog op de oude locatie op de Coolsingel en na de oorlog op de huidige plek. In 1982 werd er voor het laatst gebokst in De Doelen. De Rotterdamse bokser Cor Eversteijn kwam destijds in actie. Er werd die avond ook gestreden om de Benelux Titel. Alex Blanchard was de man die die titel wist te bemachtigen. Na deze historische feiten benoemd te hebben vertelde ik het publiek wat men kon verwachten. Op het programma stonden 5 interlandpartijen tussen Nederland en Ierland. Voor Nederland kwamen in actie Max van der Pas, Delano James, Enrico La Cruz, Peter Mullenberg en Artjom Kasparian. Na de interlandpartijen volgde een eerbetoon aan Rudi Lubbers en de avond zou worden afgesloten met een profpartij tussen de Nederlander Stephen Danyo en de Georgier Alexander Benidze.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Volksliederen en Teampresentatie

Na het openingswoord en de uitleg over de avond had ik de eer om Nederland en Ierland naar de ring te verwelkomen. Dit gebeurde uiteraard onder begeleiding van de nodige dynamische muziek. Eenmaal aangekomen in de ring bracht ik het publiek op de hoogte van de te boksen partijen. Hierna volgden de volksliederen. Voor deze gelegenheid hadden we besloten om gebruik te maken van de reeds aanwezige elementen. In De Doelen staat een gigantisch groot orgel en besloten werd om de volksliederen op het orgel live te laten spelen. Organist Gerard van der Zijden speelde eerst het volkslied van Ierland en daarna het Wilhelmus. Na de volksliederen stelde ik alle officials voor en daarna kon de show beginnen. 1. Max van der Pas vs Emmet Brennan – 2. Delano James vs Aidan Walsh – 3. Enrico La Cruz vs Wayne Kelly – 4. Peter Mullenberg vs Kane Tucker – 5. Artjom Kasparian vs Paul McCullagh. Een programma om van te smullen. De beste boksers van Nederland tegen de absolute top van Ierland. Dit beloofde vuurwerk en vuurwerk kwam er.

Eerbetoon Rudi Lubbers

Max van der Pas won zijn partij van Emmet Brennan. Een knappe overwinning van de Brabander. Delano James van RVB Van ‘t Hof moest zijn meerdere erkennen in de sterke Aidan Walsh. De partij van Enrico La Cruz tegen Wayne Kelly had een jammerlijk einde. De Ier liep een lelijke snee op in het gelaat en de partij werd op advies van ringarts Ed van Wijk gestopt. Volgens de nieuwe regels wordt er op het moment van stoppen gekeken naar de bokser, die op dat moment de meeste punten heeft gescoord. Dit bleek Enrico La Cruz te zijn. De mooiste partij van de avond ging tussen Peter Mullenberg en Kane Tucker. Mullenberg ging tegen het canvas halverwege de partij, maar kwam ijzersterk terug. Uiteindelijk won de man uit Almelo zijn partij knap tegen de beresterke Ier. De laatste interlandpartij van de avond ging tussen de Rotterdamse Artjom Kasparian en Paul McCullagh. De trots van Rotterdam bokste een uitstekende partij en kwam ook als winnaar uit de bus. Zo won Nederland dus zeer knap met 4-1 van het ijzersterke boksland Ierland. Een prestatie van formaat en een bemoedigend resultaat in aanloop naar de Olympische Spelen in 2021 in Tokyo.

Wat volgde was een eerbetoon aan Rudi Lubbers. Lubbers is de enige Nederlandse bokser ooit die uitkwam tegen ‘The Greatest’ Muhammad Ali. Op 20 oktober 1973 bokste hij in Jakarta, Indonesie tegen de legendarische Amerikaan. Lubbers kwam onlangs in het nieuws na een documentaire in ‘Andere Tijden Sport’. Daarin kwam aan het licht dat de bokser, die geboren werd op 17 augustus 1945 in Heerhugowaard, aan lager wal was geraakt. In een kapot busje leefde hij samen met zijn vrouw en hond op een verlaten terrein in Bulgarije. De tanden die hij nog had poetste hij in een beekje. In de docu vertelde hij, dat de winter die ging komen cruciaal zou zijn. Het kon er namelijk zo koud worden, dat de kans bestond dat ze nooit meer wakker zouden worden. De bokswereld keek geschokt naar de documentaire en besloot Lubbers terug te halen naar Nederland. Er werd geld ingezameld en tijdens het Youfone Boxing Event in De Doelen kreeg hij een ovatie en een eerbetoon. Dat ik de persoon was, die dit verbaal mocht verzorgen vervult mij met eer.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

The Main Event of The Evening

Als slot van een memorabele boksavond in De Doelen kreeg men een profpartij voorgeschoteld. Stephen Danyo, voormalig nr. 8 van de wereld bij de WBO (World Boxing Organisation) bokste een 8 ronde partij tegen de Georgier Alexander Benidze. Danyo was heer en meester, maar kreeg de taaie Benidze niet tegen het canvas. Beheerst en geheel volgens het gameplan bokste de Rotterdammer de partij keurig uit. Niet het absolute spektakel waar men in De Doelen op had gehoopt, maar een solide en intelligente overwinning van Danyo was het wel. Op zondag 17 november bokste Danyo in het Stadion van Excelsior Rotterdam weer The Main Event of The Evening. Dit keer ging het om een titelgevecht bij de WBA (World Boxing Association). Ook dit keer kondigde ik The Chosen One groots aan. (Op zaterdag 16 november (2019) stond het Business Boksgala Gladiatoren aan de Maas op het programma in het Stadion van Excelsior Rotterdam. De dag erna, op zondag 17 november (2019) vond traditiegetrouw het World Port Boxing plaats. Na Cuba en de USA te hebben verwelkomd in de Maasstad kwam nu Team Kazachstan in actie. Stephen Danyo bokste er een titelgevecht bij de WBA en won.)

‘Don’t Count The Days. Make The Days Count’ – Muhammad Ali